Túró! Túró!

"- Hát, igen, a kém - mondta bosszúsan az igazgató. - Három nappal ezelőtt jönnek be a dolgozóink, s látják, hogy ott ül a kém, és issza a tejet. El akarták fogni, de elfutott, és bevette magát a túróba. ... - Mi is esszük a túrót - mondta Majorov, és elmosolyodott." V. Popov: Eset a tejüzemben (1978), Szilágyi Ákos szerk.: Befejezetlen forradalom (1987)

Őszinte tisztelettel

Túró

túró_1_négyzet_200.jpg

© turotneked.blog

A szövegszerű egyezés más művekben megjelent, elhangzott szövegekkel kizárólag a véletlen műve. A más forrásból származó részeket jelöltük.

Az itt megjelent szövegek a forrás feltüntetésével idézhetők.

Levélcímünk: turotnekunk@gmail.com

 

2019.10.11. 15:13 Atyavilág

Mi kerül a Nemzet Karácsonyfája alá? - Első csomag: az egészségügyi alapellátás központosítása

Címkék: politika közélet Atyavilág Zircinfo-ról Letiltott Bejegyzései (AZLB)

A Zircinfo-ról letiltott bejegyzés: 2019. december 19. 

18-12-16_ogy_6454_jpg.jpg(Kép: a 2018-as  karácsonyfa a Kossuth téren - parlament.hu)

A hír:

"A háziorvosi rendszer átfogó átalakítására készül a kormány. Központosítanák a háziorvosok, a védőnők, az alapellátó fogorvosok szakmai irányítását és felügyeletét is ...

Az alapellátás új országos központot kapna, valamint valamennyi járásban létrehoznák az úgynevezett állami fenntartású és irányítású egészségügyi központokat. Ezekben az új egészségházakban alap- és a szakellátó orvosokat is elérhetne a lakosság. ...

A most tervezett Járási Egészségügyi Központokkal kapcsolatban több szakértő is azt állította lapunknak: ha ezeket létrehozzák, akkor megkezdődhet az alapellátás államosításának előkészítése. ...

– Kettős játszmába kezdett az egészségpolitika – állította a kormányzati koncepció kapcsán Drajkó Zsombor egészségügyi közgazdász, aki szerint a kabinet pontosan felismerte, hogy a sürgősségi- és az alapellátásban muszáj tenni valamit. Ám a mostani tervek nem illeszkednek a jelenlegi ellátórendszerbe. Például a tervezett járási egészségházak szerepe, feladatköre nem kellően tisztázott, nem tudni, kiegészítőként vagy helyettesítőként lépnének be a rendszerbe. De az sem látszik, honnan lesz oda orvos, egyéb szakember vagy hogyan jutnak el 40-50 kilométerről oda a betegek. Lesz-e út, megfelelő, olcsó közlekedés odáig. A szakember szerint ahány szögből csak vizsgálja az elképzelést, annyi ponton „vérzik” az egész vízió. ..." (nepszava.hu)

A vélemény:

Az eufemisztikusan "központosítás"-nak nevezett államosítás kétségtelenül a nyolc éve regnáló kurzus sikerágazata. Elég csak az iskolarendszerre, a tankönyvkiadásra, az étkezési utalványok rendszerére, a kéményseprési szolgáltatásra, a közművelődésre, a civil szervezetekre, a helyi és országos sajtó szinte teljes egészére, vagy a most sokadszor reflektorfénybe került szemétszállításra gondolni (a többiről nem is beszélve), amelyek mind vagy sokkal többe kerülnek, mint korábban, vagy alacsonyabb szolgáltatási színvonalon működnek, vagy teljesen ki vannak szolgáltatva a napi politika kénye-kedvének, de leginkább mindhárom egyszerre.

A központosítással nincs addig baj, amíg új, fenntartható értéket hoz létre (megtakarítást eredményez, szolgáltatási színvonalat javít), az államosítással viszont csak baj van. Jó, ha tudjuk, hogy a leginkább érintettek, a közvetlen közreműködők, működtetők érdekeinek és véleményének figyelmen kívül hagyásával, hatalmi szóval egyoldalúan létrehozott rendszerek törvényszerűen összeomlanak. Csak hát az mindig káoszt eredményez, és rengeteg felesleges pénzbe kerül. 

Úgy hogy érdeklődéssel várjuk a háziorvosaink, védőnőink és alapellátó fogorvosaink reakcióját. Meg hát azt is, hogy mi, páciensként, mennyire fogunk ennek a változásnak örülni, ha egyszer ott kell majd ülnünk a Járási Egészségügyi Központ várójában.

Viszont arra készülhetünk, hogy a képviselő-testületnek majd arról kell szavazni, hogyan nyújtjuk át tálcán az egészségügyi ellátást szolgáló, esetleg még meglévő városi vagyonunkat az államnak.

Atyavilág

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://turotneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3215217668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása